Lucrătoarele sexuale din orașul Belo Horizonte din sud-estul Braziliei au intrat în grevă timp de o săptămână, cerând să fie incluse în grupul lucrătorilor din prima linie care primesc vaccinuri coronavirus cu prioritate.
Mii de lucrători sexuali sunt afectați de închiderea motelurilor unde închiriază camere pentru a-și furniza serviciile în centrul capitalei miniere; și mulți își asumă riscuri pe străzi pentru a găsi clienți, transmite France24.
„Suntem în prima linie, mișcând economia. Suntem expuși riscului, nu avem asistență, nu avem coș de alimente de bază”, a declarat pentru AFP Cida Vieira, președintele Asociației Prostituite din Minas Gerais (Aspromig), care a spus că aproximativ 2.000 de femei s-au alăturat mișcării.
Vieira și alte femei au organizat un protest luni pe o stradă unde obișnuiau să își desfășoare activitatea, subliniind prin intermediul pancartelor: „Lucrătorii sexuali sunt profesioniști” și „Munca și sănătatea sexuală”.
„Facem parte din grupul prioritar pentru că avem de-a face cu diferite tipuri de oameni și viața noastră este în pericol”, a spus Lucimara Costa, una dintre prostituatele care protestează.
Guvernul a acordat prioritate lucrătorilor din domeniul sănătății, profesorilor, persoanelor în vârstă, indigenilor și persoanelor cu condiții de sănătate care stau la baza pentru prima rundă de vaccinare.
Executivul să vaccineze aceste grupuri prioritare, aproximativ 77 de milioane de oameni, în prima jumătate a anului 2021, dar experții spun că acest lucru ar putea trece în septembrie din cauza lipsei de doze.
La fel ca restul Braziliei, statul Minas Gerais s-a luptat cu un al doilea val de pandemie, dar numărul de decese la 100.000 de locuitori, la 121, este printre cele mai scăzute din țară.
În Brazilia, ţara de 212 milioane de locuitori, aproape 337.000 de persoane au murit din cauza virusului.
În total, 25.713 persoane au murit de COVID-19 în acest stat din sud-estul ţării, al doilea în funcţie de populaţie, după Sao Paulo
Conform datelor furnizate marţi de Ministerul Sănătăţii, Brazilia a depăşit pragul de 4.000 de decese zilnice legate de COVID-19.